Zreče

V objemu mogočnih pohorskih vrhov, kjer se reka Dravinja umiri in poveže ta svet z Dravinjskimi goricami ležijo Zreče, mlado slovensko mesto, ki ga navdihuje uspešno gospodarstvo in razvoj turistične dejavnost, katere nosilca v širši destinaciji sta športni center in klimatsko zdravilišče Rogla ter termalno zdravilišče Terme Zreče.

Zreče so mesto v SV Sloveniji pod obronki Pohorja v Dravinjski dolini. Kot enotno naselje so se razvile šele v zadnjih dvajsetih letih iz vasi Zgornje in Spodnje Zreče ter Dobrave, ko so leta 1987 postale tudi mesto. Mesto Zreče je sedež občine Zreče, ki obsega šest krajevnih skupnosti: Zreče, Stranice, Gorenje, Skomarje, Resnik in Dobrovlje.

Zreče so leta 1987 postale mesto in so središče občine, ki ima skupno 6.443 prebivalcev. Prvi sledovi naselitve na Zreškem področju segajo že skoraj 4.000 let nazaj v obdobje mlajše kamene dobe, kar dokazujejo številne arheološke najdbe na Brinjevi gori in na Gračiču. Prvi pisani viri o usodi teh krajev v zgodnjem srednjem veku obstajajo šele iz konca 10. stoletja, ko je bilo Zreško področje razdeljeno na več cerkvenih in posvetnih gospostev. Od gradov je bil nekoč najpomembnejši Zreški grad Freudenberg, ki je stal na hribu pod Brinjevo goro in se prvič omenja leta 1224.

V Zrečah se je zelo zgodaj začelo razvijati žagarstvo, mlini, glažute, trgovina z lesom, manjši rudniki in predvsem kovaštvo, ki se je po 1. Svetovni vojni razvilo v pravo kovaško industrijo. Danes dajejo mestu pečat razvito gospodarstvo v podjetjih Unior d.d., SwatyComet d.o.o. in GKN Driveline Slovenija d.o.o. ter kmetijstvo, pomemben dejavnik gospodarske rasti pa je tudi razvoj malega gospodarstva v občini.

Turizem je postal v zadnjih desetletjih ena najpomembnejših gospodarskih panog v občini Zreče, saj sta se razvila Klimatsko-turistični center Rogla na 1.500 m nadmorske višine in termalno zdravilišče Terme Zreče, prav tako pa se je v Zrečah razvijala zasebna turistična ponudba in tako danes ponudbo dopolnjujejo še številni drugi ponudniki; trije hoteli, dve izletniški kmetiji, devet turističnih kmetij, zasebne sobe in številni apartmaji ter številna gostišča.

Zreče so bogate tudi s kulturno dediščino in zato so uredili veliko muzejskih zbirk; Muzej ozkotirne železniške proge Poljčane – Slovenske Konjice – Zreče, Ošlakova kovačija, Skomarska hiša, Vodovnikova zbirka na Skomarju, Kovačija Šrekl – Zajc, Muzej “100 frankolovskih žrtev” na Stranicah, v Hotelu Planja na Rogli pa se nahaja tudi razstava o Brinjevi gori.
 

Elektronski časopis
Prijava na elektronski časopis
odjava

S prijavo dovoljujem, da me obveščate o vseh novostih, posebnih akcijah in dogodkih na zgoraj navedeni e-mail naslov.

Zemljevid Zemljevid Preverite vse lokacije na zemljevidu
Info
LTO Rogla - Zreče, GIZ
Cesta na Roglo 11j, 3214 Zreče, SLO, Tel: + 386 (0) 3 759 04 70, E-mail: tic.zrece.lto@siol.net
RSS Facebook Twitter YouTube - povežite se z nami
Zreče Oplotnica Vitanje Slovenske Konice1