Začetek projekta ALPA

26.03.2012

Z marcem se je uradno začel izvajati slovensko - avstrijski čezmejni projekt »Sonaravno upravljanje planin na varovanih območjih – ALPA«.

Zavod RS za varstvo narave je vodilni partner v projektu. Na slovenski strani, pa sta partnerja še Občina Zreče in Triglavski narodni park, ter na avstrijski strani štirje partnerji. Projekt ima devet pilotnih območij, od tega tri na slovenski strani, ostala pa so pri sosedih Avstrijcih. Projekt bo potekal do konca junija leta 2014 in je vreden nekaj manj kot 875.000€. Del projekta, ki se bo izvajal preko Občine Zreče pa je v višini 71.100€. Sofinancerski delež sredstev EU je 85%, nacionalni delež 10% in lastna sredstva partnerjev 5%.

S pomočjo projekta bomo v naslednjih dveh letih predvsem oživeli oz. revitalizirali pašna območja na Pohorju, razvili in vpeljali kriterije za trajnostno upravljanje planin, razvili in vpeljali kakovostne in trajnostne turistične storitve ter spodbudili razvoj in trženje proizvodov pašnih planin.


Uvodna konferenca »Kick off meeting« je potekala 15. in 16. marca, prvi dan v Mariboru, zvečer in drugi dan pa še v Zrečah in okolici. V Mariboru so se partnerji med seboj spoznali, predstavili svoja pilotna območja, izrazili svoja pričakovanja v projektu, predstavili način vodenja projekta v smislu birokracije in financ. Ostali del v Zrečah pa je bil namenjen terenskemu ogled Zreč in širše okolice. Prav visoko v pašna območja na Pohorju se nismo povzpeli, saj je tu še sneg, smo pa med drugim obiskali vinsko klet Zlati Grič, videli zeliščni vrt v Žički kartuziji, ogrevalni sistem na bio maso pri Smogavcu, CŠOD Gorenje pri Zrečah in Turistično kmetijo Urška, ki med drugim ponuja tudi spanje na seniku in seneno kopel.
 

Elektronski časopis
Prijava na elektronski časopis
odjava

S prijavo dovoljujem, da me obveščate o vseh novostih, posebnih akcijah in dogodkih na zgoraj navedeni e-mail naslov.

Zemljevid Zemljevid Preverite vse lokacije na zemljevidu
Info
LTO Rogla - Zreče, GIZ
Cesta na Roglo 11j, 3214 Zreče, SLO, Tel: + 386 (0) 3 759 04 70, E-mail: tic.zrece.lto@siol.net
RSS Facebook Twitter YouTube - povežite se z nami
Zreče Oplotnica Vitanje Slovenske Konice1